Een brief van dankbaarheid

In deze brief vertellen we je waarom we jou zo dankbaar zijn voor je bijdrage… (leestijd 4 min)

Zomer 2012, 10 jaar geleden, Nairobi, Kenia. We leren per toeval Mercy Wangechi Wang’Ondu kennen. Een vrouw uit een landelijk theeplukkersdorpje die zelf opgroeide in armoede. Zij vertelde ons hoe het voor haar was om zonder schoenen, met gescheurd uniform en een laag zelfbeeld de pesterijen van sommige medeleerlingen en leerkrachten te ondergaan. Hoe het voelde om niet naar school te kunnen gaan en lange tijd uit huis geplaatst te worden omdat haar mama de zorgen niet meer aankon. Hoe ze aan het einde van haar secundaire opleiding haar diploma niet kreeg omdat de achterstallige betalingen zo hoog opliepen. Hoe ze er nog zeker 15 jaar voor zou sparen om dat diploma in handen te krijgen. Hoe ze na haar opleiding met al haar dromen naar de grote stad Nairobi trok om er – net als miljoenen anderen – terecht te komen in Kibera, de grootste sloppenwijk van Oost-Afrika.

Mercy was toen we haar leerden kennen zelf al begonnen met het opbouwen van een organisatie: Pamoja Mission Africa. Ze had net het certificaat van ‘Community Based Organization’ aangevraagd. Zonder omkadering, zonder vaste donoren, zonder eigen inkomsten, maar met het charisma van een wereldleider en een duidelijke droom: De aller armste kinderen uit de landelijke dorpjes waar ze vandaan kwam helpen om uit de cirkels van armoede te ontsnappen. Kinderen helpen om zichzelf te ontwikkelen tot op het punt dat ze zelf hun vleugels zouden kunnen spreiden om te vliegen. Hun eigen dromen waar te maken én tegelijk een hefboom te vormen voor hun gemeenschap.

In 2008 hielp Mercy voor het eerst 1 meisje, Sophia. Met Mercy’s hulp sloeg Sophia erin op internaat te gaan. In 2010 hielp ze samen met haar man John 4 kinderen verder. Toen wij haar in 2012 tegen kwamen, waren er een 10 tal kinderen die op de een of andere manier via Mercy mentale, emotionele en financiële ondersteuning kregen. Maar Mercy zat vast. Ze droomde ervan om ooit terug te keren naar haar dorp en er een stuk grond te kopen om een werking uit te bouwen. Maar alleen al dat stukje grond zou minstens 15.000 euro kosten. Als je weet dat wij op dat moment met een fuif voor het goede doel in de albatros ongeveer 1500 euro inzamelden, leek die ambitie ons een 10 jaren plan. Hou ook even voor ogen waar Mercy ons haar droom vertelde: in een gevaarlijke buitenwijk van Nairobi, Othaya. Een ruwbouw hut met 1 kamer van 4 op 4 meter, een golfplaten dak, geen watervoorziening en buiten 1 WC hok met plank en gat in de grond.

We zijn niet meteen in actie geschoten. Op een facebookpagina, een logo en een eerste paar maandelijkse giften na, heeft Mercy het nog jaren lang zelf volgehouden. Tot we in 2016 met een paar vrienden besloten dat het tijd was om Pamoja Mission VZW op te richten en wind in de zeilen van Mercy te blazen…

Fast Forward naar 2022!

Zes jaar later kijken we met ongelofelijke dankbaarheid terug naar alles wat Mercy heeft weten te verwezenlijken. Maar Pamoja betekent niet voor niets ‘Samen’ in het Swahili. We hebben het samen gedaan. Duizend maal dank voor elke bijdrage die ons geholpen heeft om haar te helpen anderen te helpen. Wat is er in die zes jaar tijd veranderd? Heel veel. Geniet mee van enkele onwaarschijnlijke lichtpunten.

  • We hebben samen meer dan 200.000 euro doorgestort naar Kenia dankzij 86 mensen en organisaties die regelmatig doneren en in totaal 761 mensen die minstens 1 maal iets hebben gestort.
  • We bouwden een eerste schooltje uit in Kieni West.
  • We kochten dat groot stuk grond waar Mercy van droomde met voldoende ruimte om groenten te telen voor het voedselprogramma.
  • We bouwden een tweede school, dit keer in steen.
  • We brachten ouders (vooral moeders) samen in ‘empowerment groepen’. Vandaag zijn deze groepen geregistreerd bij de overheid als zelfhulpgroepen. Ze doen aan tafelbankieren en wij steunen hun fonds waarmee ze zelf ondernemen en crisishulp financieren.
  • We hielpen 115 gezinnen om het hoofd boven water te houden en hun kinderen naar school te sturen.
  • We hielden 18 motivatie events waarop onze kinderen naast school materiaal, uniformen, schoenen, maandverband, etc. ook motivatie kregen van voorbeelden uit de gemeenschap
  • We kochten 100den konijnen, kippen, geiten en varkens die gezinnen in armoede naast de fierheid om dieren te bezitten ook een mini-inkomen uit fokkerij en een appeltje voor de dorst leverden.
  • We legden met behulp van Humasol zonnepanelen die zorgen voor gratis stroom.
  • We hielpen Mercy om een core-team op te richten van lokale vrijwilligers die de organisatie samen met haar besturen.
  • Dit team leerde om zelf de financiën op orde te houden lokaal fondsen te werven. De voorbije 3 jaar schreef dit team zelf een jaarverslag.
  • We besloten Mercy vanaf 2017 ook een klein loon te betalen om niet meer als zuivere vrijwilliger, maar wel als beroepskracht aan de kar te trekken.
  • We betaalden alles samen voor meer dan 5000 maanden schoolrekeningen van kinderen die anders riskeerden uit school te worden gezet.

Keer nu mentaal even terug naar 10 jaar geleden. Naar de hut van Mercy. En vertel haar dat we dit gaan doen. Zou jij het zelf geloofd hebben? Het is een druppel op een hete plaat als je het op wereldschaal bekijkt. Maar het is een wereld van verschil voor de jongeren die vandaag het verhaal van Pamoja waarmaken en hun vleugels één voor één beginnen uit te spreiden. Zij danken jou en wij danken hen: Purity die afstudeerde in informatica, Lucy die vandaag kapster is en een beauty salon heeft, William die zijn masters behaalde in Biologie en les geeft aan een instituut met aanzien. Titus die op weg is om buschauffeur te worden. Harrison die politieagent is. Jessie die werkt in een software bedrijf in Nairobi. Sophia die een klerenwinkeltje heeft.

Voor elk van hen en de vele anderen die nog zullen volgen.
Bedankt. We doen iets wat er toe doet en we doen het Pamoja.